Fangster 2011

Fangster 2011

Fin sæsonafslutning i Tuse Å

25. oktober
Mange TØS-medlemmer var lige et smut omkring åen i efterårsferien.
Blandt andet tog vores kassér i Tuse Å’s Ørredsammenslutning, Poul Johansen fra Slangerup en tur til åen allerede dagen inden ”lukketid”.
Det gav to fine havørreder.
En flot han på 45 cm (billede) og en hun på 42 cm. Begge havørreder huggede på en wobler fisket nedstrøms på de mellemste strækninger af Tuse Å.
Også formanden, Rune Hylby, var et smut i åen. Det gav en gedigen havørred på 76 cm, med en vægt af 5,1 kg. Denne flotte farvede han, med en stor og markeret kæbekrog, huggede meget forsigtigt på blot en halv meter line, -lige inden spinneren nåede stangspidsen. Den flotte havørred var blot kroget i det yderste af overkæben, men blev hurtigt landet, da den kæmpede som en træg, og tung vintergedde. Den huggede på en Vibrax 3 neon-gul spinner med røde prikker.
Havørred-hannen agerede derefter fotomodel, inden den naturligvis blev genudsat.
Det gjorde også de havørreder, Poul fangede.
Medlemmerne har stadig lov til at fiske i åen frem til 16. november, men det er kun fra Åkalvebroen (Nykøbingvejen) og ud til Slusen. Resten af Tuse Å er lukket for fiskeri.

Tre på stribe

5. oktober

Ole Sørensen, der tidligere har benyttet sig af TØS’ guide-tjeneste, har tilsyneladende fået rigtig fat i fiskeriet i Tuse Å. Den 20. september var han endnu engang ved åen, og fiskede i området omkring Åkalvebroen (Nykøbingvejen). Ole fangede ikke mindre end tre havørreder den dag ved åen. Den første var en farvet han på 46 cm. Den huggede to gange inden den blev kroget, og Ole fortæller, at han kort tid forinden, havde haft et tungt hug samme sted. Ole mener derfor, der har stået mere end én fisk på standpladsen. Havørrederne skulle dermed have hidset hinanden op, så hugget faldt meget aggressivt. Dernæst fangede Ole endnu en han. Denne havørred var 66 cm lang, -og for lige at runde en god dag af, fangede Ole en havørredhun på 48 cm.
De to første fisk huggede på en selvlysende Vibrax str. 2. Den sidste fisk huggede på en sølvfarvet almindelig Vibrax, også i str. 2.
Ole slutter beretningen af med at fortælle, at alle tre fisk var farvede, og blev naturligvis genudsat.

Flotte fisk, “hinsidan”

5. oktober

I

Vores kassér, Poul Johansen fra Slangerup, tager hinsidan til Mörrumsåen et par gange om året, og ofte med stor succes. Således også denne gang. Fiskeriet foregik i fint efterårsvejr i midten af september. Den 20. september blev det til to små havørreder på henholdsvis 46 og 44 cm. Senere samme dag var der igen bud efter wobleren, og igen den 21. september under morgenfiskeriet. De to hug forblev dog uforløste oplevelser, da 10begge fisk slap med skrækken. Klokken 11.00 den 21. september i Pool 9, fik Poul dog det forløsende hug, da en rigtig god havørred tog ordentligt fat. Det viste sig at være en flot farvet havørred-han på 77-78 cm.
Som det fremgår af billedet, gør Poul stor reklame for Tuse Å, også i Sverige.
I TØS frygter vi dog ingen synderlig invasion af svenske Mörrum-fiskere. De har jo, -trods alt, rimelige fiskevande selv!!!!!!

 

Bækørred fra Tuse Å

19. september.

Poul Johansen fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning var en tur i Tuse Å for at fiske. Med en led-delt ambulancefarvet Rapala-wobler for enden af linen, fiskede Poul på én af åens restaurerede strækninger. Store sten er lagt i åen, hvilket åbenbart har bekommet én af åens bækørreder vel. Bækørreden gav sig ikke frivilligt, men måtte dog til sidst efterkomme Pouls ønske om landing. 52 cm lang, og med en anslået vægt på ca. 1½ kg. Bækørreden blev naturligvis genudsat, idet disse er totalfredede i Tuse Å-systemet.

Fisk og grumset vand

13. august.

Henover sommeren er der blevet fanget nogle fisk. Vandstanden har hele sommeren været perfekt. Vi har jo i år været forgyldt med fiskevejr, i stedet for ferievejr. Det har gjort forholdene optimale.
Til gengæld, har vandet været grumset, og det har sandsynligvis haft indflydelse på fangsterne. Undertegnede har haft et jævnt fiskeri og ikke i stil med de senere års fangster. Det er dog blevet til enkelte fisk, med den største havørred på 62 cm. Den megen nedbør, bør dog i nærmeste fremtid ”hive” nogle fisk op i åen.

Fisk på anden tur til åen

21. april

Uffe Lindholt var i Tuse Å, den 1. februar. Dog uden held.
Det var der til gengæld i tirsdags.
”I dag gik jeg opstrøms fra Åkalvebroen, op imod hullet ved Jernbanen som jeg har læst en del om. Startede med en sort Vibrax med gul krop, dog uden held. Herefter prøvede jeg stort set alle mine spinnere i boksen, -stadig uden held.
Efter en pause, hvor jeg kommunikerede med køerne på den side af åen, satte jeg en BlueFox 2 med sølv og røde pletter på. Første kast og så var den dér. En fin blank ørred på en 41 cm. Desværre var den kroget lidt skidt, så krogudløseren måtte i funktion. Den blødte lidt, da jeg satte den ud, men svømmede hurtigt væk.
Efter endnu en pause med de meget nysgerrige køer, gik jeg om på den anden side, hvorefter jeg igen fik en, to, tre hug på samme spinner.
Dejlig dag med højt solskin og påskeferie….og så en fisk.
Så bliver det ikke meget bedre.”

Åben Å, men ingen fisk

10. april.
15 å-fiskere mødte op til ”Åben Å” i TØS på en solrig lørdag i marts. Alle var meget spændte på, om de skulle vinde dagens præmie, som var en stang doneret af Lystfiskeren i Holbæk.
TØS-folkene sørgede for gode historier, fisk fra fjorden og grill-pølser, mens “gæsterne” knoklede med at fange en fisk i åen.
Da klokken nærmere sig lukketid (indvejning) var der desværre ikke fanget nogle ørreder. Der var dog flere lystfiskere, der havde mærket noget. Forsigtige nap, -uden at fisken blev hængende. Da præmien skulle udloddes denne dag, endte det derfor med lodtrækning. Den heldige vinder var klar til at melde sig ind i TØS.

Årets første fisketur.

10.april
Når vinteren er slut og solen har fået overtaget finder jeg fiskegrejet frem fra vinter hi. Må indrømme jeg aldrig tager vinterfiskeriet med, selv om der fanges mange store flotte fisk i den periode. Med årene er jeg nok blevet lidt ”hyggefisker”.
Den 4. april gik der fiskeabstinenser i begge mine arme. Sol vind og alt var lige som jeg kan lide det. Stigende varme, skiftesvis sol og overskyet. Dette kombineret med, at der stadig er pænt med vand i åen. Planlagte opgaver blev hurtigt lagt til side. Hurtigt på nettet og betale fiskekort til TØS og Lystfisker årskort. Printede kvitteringerne og så af sted. Kort efter var jeg ved åen.
Ved bilen mødte jeg Poul Johansen. Han fortalte, at der ville blive udsat smolt i dag. Han ville lige gå en tur og samle affald op så det så pænt ud. Syntes det var flot af ham. Ved jo godt at åen besøges af andre end os fiskere, men kunne alligevel ikke forstå, det nu skulle være nødvendigt. 10-15 min senere mødte jeg ham igen med en hel sæk fuld af forskelligt affald. Det er skammeligt, at der ligger så meget affald langs åen. Jeg kunne godt tænke, at lodsejerne kunne blive i tvivl om, hvem der efterlader affaldet. Altså om det er os eller de andre gæster. Vi skal huske at rydde op efter os selv og også de andre. Uanset hvem, der er synderne, kan det alene blive os, der er taberne. Nemlig hvis en lodsejer tager konsekvensen og stopper aftalen med TØS.

Lidt stresset af, at der ville blive udsat smolt, kom jeg hurtigt i gang med fiskeriet. Satsede på opstrøms spinnefiskeri. Håbede at få fisk på krogen. Forventede at fiskene ville være magre fisk på vej ud efter en lang vinter i åen. 10 kast gav fisk. Først rullen i overfladen, men da den opdagede mig, fik jeg en lang fight med en overraskende hidsig og stærk fisk. Poul der var gået i forvejen med skraldesækken fik jeg kaldt tilbage. Stadig med en endog meget frisk fisk på krogen. Han tog et par billeder og jeg landede fisken nænsomt. Overrasket opdagede vi, at den både havde lus og krog. Fisken skyder vi til lige under 50 cm og i rigtig fin kondition. Udsætningsbilledet nåede vi ikke. Min Mepps 4 sad dybt i munden og skulle lirkes ud. Det tog lidt tid og alligevel var fisken sprælsk og fandt selv vejen i vandet igen.
Poul gik videre med sækken og jeg kastede lige en gang til. I andet kast var der fisk igen. Lidt mindre og lige så hidsig. Nu var det tid til smoltudsætning.
Ikke store fisk, men flotte fisk. Jo, så er sæsonen skudt i gang for mig.
Knæk og bræk !
Kim Trebbien
Endnu en nedgænger

2. april
Poul Johansen fra Arbejdsgruppen har haft flere gode ture til Tuse Å. På de seneste tre ture er det blevet til ikke mindre end seks fine fisk. Onsdag den 23. marts, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel, og temperaturerne sneg sig op over 10 varmegrader, huggede en flot, rimelig blank nedgænger, fortæller Poul. Skønt det var en nedgænger, så var det imponerende, hvad den var i stand til, da den opdagede min wobler sad i mundvigen, fortæller Poul.
Poul fulgte troligt dens færd i adskillige minutter under fighten. Vaskeægte Tuse Å – dynamit!!!!!! Det var en havørred-han på 70 cm. Den blev naturligvis genudsat.

Én meter ørred til Poul

22. marts.

Poul har været en tur i åen i weekenden, hvilket gav et fint udbytte. To havørreder på hver en halv meter. Begge havørreder var hunner, og de blev naturligvis genudsat. Poul fortæller, at den ene var frygtelig hidsig under fighten, mens den anden først livede op, da den blev genudsat. Under fighten spillede den død!!!!!!
Begge fisk huggede på den nærmest obligatoriske leddelte ambulancefarvede Rapala-wobler.
Fint vejr og fin vandstand. Glimrende dag, slutter Poul sin beretning af med!

Forårsfisk på en forårsdag
15. marts
Poul Johansen fra Arbejdsgruppen tog i søndags til Tuse Å for at nyde den første ”rigtige” forårsdag, med tocifrede temperaturer. Vel ankommet til åen, havde Poul hurtigt kontakt med flere fisk. Han mistede to store fisk, der var særdeles livlige. De ville dog ikke lege med ret længe. Det ville tre andre fisk til gengæld. Lidt sløve i betrækket, som Poul skriver i sin fangstrapport, -men stadig smukke Tuse Å-skønheder. De tre fisk var mellem 50-65 cm. De blev naturligvis genudsat. Poul slutter sin beretning af med at glæde sig over denne første forårsdag, om end det blot blev til et par timers fiskeri.

Fisk, men kun til Sten

15. marts
Søndag den 6. marts havde Tuse Å besøg af Odsherreds Sportsfiskerforening. Fjorten håbefulde lystfiskere var dukket op, til den årlige tur til åen, på en dejlig søndag, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen knapt nåede positive højder. Turleder Søren Clement var glad for den store tilmelding og fortrøstningsfuld med hensyn til fiskeriet. Klokken 8.00 startede fiskeriet.
Desværre var fiskene ikke med OSF. Men som Søren fortalte senere på dagen, havde deltagerne set fisk, der bare ikke ville bide.
Samme dag var Sten Christensen (KosH) ved åen. Dog lidt senere på dagen. Det stævnemøde resulterede i fangst af en flot havørred-hun på 60-65 cm. Nedgænger og naturligvis genudsat.

Flotte premiere-fisk.

5. februar.

Der blæste en meget frisk vind fra vest og temperaturen var blot en anelse over frysepunktet til premieren den 1. februar. Vintertøjet var derfor bestemt på sin plads, da 6 mand, startede fiskeriet om morgenen lige efter solopgang, fortæller Stig Larsen fra Arbejdsgruppen. ”Jeg gik op til jernbanebroen og startede fiskeriet med flue, men fangede ingenting. Fiskede lidt nedstrøms mod Nykøbingvejen, men heller ikke der var der hug”. Stig gik derefter ud mod slusen. ”På vejen derud mødte jeg en lystfisker, som var på vej tilbage til P-pladsen. Han havde fanget en blank havørred på omkring 60 cm. Han fortalte dog, at den var meget slank.Da jeg kom op broen ved slusen, stod der en lystfisker og fightede en stor fisk. Da den efter et stykke tid kom på land, viste det sig at det var en farvet hanfisk på ca. 75 cm og i rigtig god kondition. Han fortalte yderligere, at han lige havde mistet en blank fisk på ca. 2,5 kg. Begge fisk var fanget på flue. Mens vi snakkede, kom der en anden lystfisker, og viste os et billede af en flot hunfisk på omkring 70 cm. Den var taget på en gul spinner”. Det varmede et lystfisker-hjerte denne kolde morgen, fortæller Stig, at nedfaldsfiskene var i rigtig god kondition og sårene på halerne var næsten helet. ”Det kan tyde på, at der har været nok at spise, selvom det har været meget koldt”, slutter Stig.