Historie

Historie

En fisketur ved Tuse Å i 1936.

”Det var det år, hvor Hitler afholdt Olympiske Lege i Tyskland; men det var nu ikke lige det, jeg havde i hovedet, da jeg hoppede på cyklen og kørte ud af gården. Min mors stemme gjaldede ud over byen ”nu kører du ikke ned til vandet”.
Det gjorde jeg så, og fortsatte nogle kilometer ud til Tuse å.

Den sædvanlige flok drenge legede under broen og kom med tilråb om mine fregner, men lod mig passere da ”den sure bonde” kom ned mod åen.
”Hvad vil du dreng”, stemmen var tvær, men ikke særlig uvenlig, så jeg svarede, at jeg ville fiske nede ved ”Hestehullet”.
”Det var godt nok satans, du har vist været her før”, nu smilede han næsten og sagde, at hvis jeg kom en anden gang, skulle jeg stille cyklen henne ved gården og så i øvrigt lade være at drukne.
Han kikkede nysgerrigt på mig. ”Hvordan fandt du herud?”
”Joh, min morbror fisker gedder og….” ”Haha, -skrædderen, hils ham fra mig, og lad mig se hvad du fanger”, svarede han.

Og sådan gik det til, at jeg fangede min første rigtige fisk, en fin blank én på et par kg, vistnok en laks eller noget i den retning.
Oh ja! Jeg må jo hellere efter god skik gøre rede for grej og agn mm.
Stangen var en enhåndsstang af svensk stål m. træhåndtag. Hjulet var et Abu multiplicator m. lineføring. Snøren var af Silke. Agnen var et skeblink (bogstavelig talt), lavet af min mors fineste dessertske, tre tårne.
Jeg var træt og fisken også, for det tog sin tid, og jeg var ret nervøs for den tynde lines brudstyrke.

På vej op til cyklen på gården, meldte sig et lille problem. Det løstes ved, at jeg skar en tamp af min dyre snøre og hængte fisken op over døren ved siden af hesteskoen (bondens kat vimsede rundt om benene på mig og så meget sulten ud).
Der var vist ingen hjemme.

Jeg fik honoreret den gestus rigtig mange gange. Han kunne jo ikke vide, at jeg ikke turde komme hjem med en fisk.
I dag, ca. 70 år efter, ved jeg, at ”den sure bonde” må have været Å-Helges far, og at Helge nok har været en af drengene, der drillede.

Det er for længst tilgivet, det var jo faktisk hans territorium.
Fra jeg var 8 til jeg var 18 år, fiskede jeg jævnligt i åen, og jeg mindes ikke at have set en voksen person med fiskestang i den periode.

Derimod har jeg flere gange set lokale beboere stange fisk med ålejern.
Det var legalt dengang.

Da jeg som trettenårig skaffede mig min første kajak, roede jeg ofte derud og kunne sejle op til broen. Ingen dæmning, ingen sluse, og yderst få mennesker.

Gøsta Ahlfors

Anvendt Darwinisme, TØS i Scandic-angler.

18. marts 2010.

Fra arkivet har vi fundet et par af de bedste artikler, der er skrevet om TØS-arbejdet i årevis. Det er sågar ét af vores nuværende medlemmer, Jens Riis fra Scandic-angler, der har forfattet et par artikler, som vi har fået lov til at linke her på siden. Artiklerne er skrevet tilbage i 2005, i forbindelse med ét af vores restaureringsprojekter i Regstrup Å ved Løvenborg.

http://www.scandicangler.com/?mod=article&aID=36642
http://www.scandicangler.com/?t=1||&mod=article&aID=36643
http://www.scandicangler.com/?t=1||&mod=article&aID=36656
http://www.scandicangler.com/?t=1||&mod=article&aID=36657
http://www.scandicangler.com/?t=1||&mod=article&aID=36664